Nationaal Archief Krakau

“(…) Deze faciliteit is een van de modernste gebouwen van dit type in Europa, ontworpen voor de eeuwigdurende opslag van archiefmateriaal.”

De nieuwe zetel van het Archief bestaat uit twee met elkaar verbonden gebouwen: kantoor en magazijn. De bruikbare oppervlakte is hier ruim 14 duizend. m², met archiefmagazijnen die plaats bieden aan circa 70 duizend meter aan bestanden. met geavanceerde systemen voor brandbeveiliging, ventilatie, airconditioning en toevoer van warmte en koude aan het gebouw (volledig uit grondpompen die thermische energie gebruiken, 117 actieve palen, 24 diepzeesondes en luchtpompen), geïsoleerd van externe klimatologische omstandigheden door een opslagsegment, dubbele gevel in het kantoorsegment, fotovoltaïsche panelen op het dak, een intelligent gebouwbeheersysteem, een audiovisuele ruimte voor 180 personen, een leeszaal met meerdere modules voor archiefmateriaal, tentoonstellingszalen, moderne conservatie- en digitaliseringsstudio’s evenals een binderij, twee serverruimtes en een grote serverruimte van de nationale Backup Digital Repository van het Rijksarchief. Naast de bouw van de nieuwe faciliteit werden ook twee kleinere historische gebouwen gerestaureerd – de overblijfselen van het voormalige “Krakau” -fort.
Meer info: NATIONAAL ARCHIEF IN KRAKAU

MILKE Investment maakte betonnen GRC-platen, die de gevel vormen van het gebouw van het Nationaal Archief in Krakau.
De noodzakelijke voorwaarden waaraan moest worden voldaan, waren technische vereisten van een zeer hoog niveau.

Wat we moesten bereiken? Buigsterkte: de proportionaliteitsgrens bij het buigen van LOP, die verantwoordelijk is in de test voor de sterkte van het beton zonder vezels, was min. 7 MPa. De resterende buigsterkte, d.w.z. de essentie van GRC-beton, de ondersteuning die werd verkregen met de deelname van vezels, moest ten minste 18 MPa zijn. We voldeden natuurlijk aan beide vereisten. We bereikten klasse 18 met de hoogste sterkte voor GRC-Concrete, gedefinieerd door GRCA – The International Glassfibre Reinforced Concrete Association.

 

 

 

Nationaal Archief
Locatie: Kraków, ul. Rakowicka 22 E.
Datum uitvoering: 2017-2020
Afdeling: MILKE Investments
Materiaal: GRC MILKE architectonisch beton