Huis in Łańcut – MEEKO Architecten

Vandaag bezoeken we Łańcut, een charmant stadje in Podkarpacie, bekend om zijn goede architectuur. Iedereen kent het beroemde classicistische kasteel goed, dus deze keer kijken we naar een modern gebouw in het oude gedeelte van de stad.

Het intrigerende MEEKO-blok springt meteen in het oog door zijn bijzondere vormenconflict en de originele gevelbekleding.

De vorm van een traditionele schuur wordt afgewisseld met een rechthoekig, uitgestrekt paviljoen, dat ondanks zijn grote oppervlakte geen overweldigende indruk maakt. Dit komt door het slimme gebruik van afwerkingsmaterialen en het natuurlijke terrein.

Het hoogteverschil tussen het perceel en de weg bedraagt ​​3,5 meter – het lijkt in het voordeel van de weg, maar… dankzij deze asymmetrie hebben de architecten de benedenverdieping met de ingang naar de garage en technische ruimtes visueel verborgen, en verdeelde het “zichtbare” deel van het gebouw in de reeds genoemde karakteristieke vormen. Door hun locatie kon een kleine binnenplaats worden gecreëerd die naar de ingang leidde. Deze zeer interessante oplossing biedt niet alleen privacy voor de bewoners, maar laat je ook vanuit een ander perspectief naar het gebouw kijken.

 

Het dominante kenmerk van de woning is het gedeelte met zadeldak, waar zich de entree bevindt. Het is bedekt met onze ROOFO dak- en geveltegels en SEMIROOFO wandtegels in een natuurlijke kleur. Het is een knipoog naar de regionale, rustieke architectuur van Podkarpacie, maar met een minimalistische twist.

Achter de zuidelijke en oostelijke vleugels van de woning, afgewerkt met gladde pleisterwerk in ingetogen grijstinten, schuilt een dagzone met een woon- en eetkamer en slaapkamers. Het rustige deel van de gevel contrasteert sterk met de ‘schuur’ bedekt met MILKE-tegels, maar de architecten zorgden voor een gemeenschappelijke link: het grafiet deur- en raamschrijnwerk bepaalt het ritme en verbindt beide delen van het huis.

 

Het MEEKO-project is opnieuw een bewijs dat traditie en moderniteit prachtig kunnen samenwerken!

Een huis in Łańcut
Status: In aanbouw
Studio: MEEKO Architecten
Architecten: Tomasz Janiec, Kamila Fijałkowska-Janiec
Samenwerking: Anna Masłyk, Damian Maj
Visualisaties: MEEKO Architecten
Producten: ROOFO dak- en gevelpan en SEMIROOFO gevelpan, naturel
Afdeling: MILKE Baksteen